AKTUÁLIS

Kápolna Galériá

NÖK A GYÁRBAN
csoportos design kiállításra.

Megnyitó: 2024. május 30., csütörtök 17 óra
A kiállítást megnyitja: Halasi Rita Mária design szakember, kutatási és innovációs menedzser
A kiállítás megtekinthető: 2024. június 15-ig, keddtől szombatig, 14 órától 18 óráig

A tárlaton olyan női, magyar gyári tervezők alkotásait mutatjuk be, akiknek a tervei, termékei kis-, közép- vagy nagyszériás gyártásban piacra kerültek, kereskedelemben elérhetőek. A hazánkban fellelhető három vezető, magyar tulajdonban lévő porcelánmanufaktúra - Herendi Porcelánmanufaktúra, Zsolnay Porcelánmanufaktúra, Hollóházi Porcelánmanufaktúra - produktumai mellett, az Alföldi Porcelángyárat működtető, francia tulajdonban lévő Degrenne csoport, valamint két világhírű külföldi porcelángyár – a portugál Vista Alegre és a spanyol Lladró – termékeit tekintheti meg a kortárs design iránt érdeklődő közönség. A porcelán sokoldalú felhasználásának bizonyítékaként lakberendezési tárgyakat (vázák, lámpák, dísztárgyak), étkészleteket, valamint porcelán ékszereket állítunk ki.

Olyan kortárs, progresszív alkotókat kértünk fel a kiállításra, akikre méltán illeszthető a „magyar találékonyság” kifejezés, ugyanakkor a nagyszériás gyártás és gyári tervezés szabta keretek és határok ellenére az alkotók kreativitása és innovatív szellemiségük utat tört magának. A tárgyakban nemcsak az egyes gyártókra jellemző DNS, karakter- és formavilág jelenik meg, hanem az alkotók személyisége is meg tud nyilvánulni.

Kiállító művészek: Babos Pálma, Éles-Varga Erika, Hegedűs Ágnes, Herter Katalin, Imre Eszter, Kaintz Regina, Meixner-Hegyi Etelka, Savanyú Judit, Sütő Erika

Nemzetközi Kerámia Stúdió
H-6000 Kecskemét, Kápolna utca 11. | www.icshu.org

Kápolna Galéria

HÓDOLAT A STÚDIÓNAK
Pázmándi Antal

A Kecskeméti Kortárs Művészeti Műhelyek - Nemzetközi Kerámia Stúdió szeretettel meghívja Pázmándi Antal keramikus-és szobrászművész HÓDOLAT A STÚDIÓNAK című kiállítására.

„Pázmándi munkáit nem magyarázni kell, hanem látni és szellemileg elkalandozni bennük. Nekem ez munkáiban a varázslatos. De lehet az is, hogy ősei felejtettek el valamit elmondani és most ő kíván helyettük mindent bepótolni, az állandó munkálkodással, a talányos kerámiaszobrokkal.”
/Probstner János/

Megnyitó: 2024. május 9., csütörtök 17 óra
A kiállítást megnyitja: Dr. Farkas Gábor DLA, Ybl – és Prima Primissima - díjas építész
A kiállítás megtekinthető: 2024. május 25-ig, keddtől szombatig, 14 órától 18 óráig

NEMZETKÖZI KERÁMIA STÚDIÓ
H-6000 Kecskemét, Kápolna utca 11. | www.icshu.org

Kápolna Galéria

KÉZZELFOGHATÓ TÁVOLSÁGAIM
Kokai Mimi

„’Kézzelfogható távolságaimban’ a teljesség megélését keresem…
Azt a pillanatot, amely értelmet ad az elmúlásnak a létezés drámájában.”
/Kókai Mimi/

"Kókai Mimi nagy testi és lelki, külső és belső megrázkódtatások sorozatán keresztül haladva alakította művészi pályáját. A föld anyagából építette, formálta személyes emberi kataklizmákat megjelenítő plasztikáit, melyek azonban folyamatos roncsoltságukkal, sérüléseikkel átható spiritualitást árasztanak, küzdelmet folytatva az idővel. Tárgyai, arcai, deformált női testei időtlenségbe emelkedve súlyt adnak a hatékony, katartikus pillanatoknak. Távolságokat fog át, az univerzálistól a lélek belső mikrovilágáig. Miközben teremtő, kreatív szelleme, személyisége szorosan egybeforr a matériája determinációival, azonközben a művészetet ki is emeli az anyagiság kötöttségéből a transztendencia mágiájába. A pillanat, az idő egy kivételesen éles villanása így fogja egybe a múltat, a jelent, a jövőt."
/Feledy Balázs/

Megnyitó: 2024. április 18., csütörtök 17 óra
A kiállítást megnyitja: Feledy Balázs művészetkritikus
Közreműködik: Orbán Borbála előadóművész és Nagy Enikő táncművész
A kiállítás megtekinthető: 2024. május 4-ig, keddtől szombatig, 14-18 óra között

NEMZETKÖZI KERÁMIA STÚDIÓ

H-6000 Kecskemét, Kápolna utca 11. | www.icshu.org

Néprajzi Múzeum

A KORTÁRS KÖZELÍTÉSEK
Radics Márta

A "KORTÁRS KÖZELÍTÉSEK" című kiállítás-sorozat második rendezvényén Radics Márta keramikusművész alkotásai kerülnek bemutatásra.
A kiállítás-sorozat a 2023-ban, a Nemzetközi Kerámia Stúdióban megrendezett Nemzetközi Kerámiaművészeti Szimpóziumon készült alkotások tárlatába nyújt betekintést. A tavalyi, „Gyökerek” témájú szimpózium a budapesti Néprajzi Múzeum közreműködésével és támogatásával valósult meg, ezért a meghívott művészeket a szervezők arra invitálták, hogy a szimpózium alatt készülő munkáikhoz a Néprajzi Múzeum kerámiagyűjteményéből merítsenek inspirációt és valamilyen formában reflektáljanak arra kortárs alkotásaikkal. A hét résztvevő művész alkotásait, hathetente megrendezésre kerülő egyéni kiállítások keretében tekintheti meg az érdeklődő közönség a Néprajzi Múzeum Kerámiaterében.
A szimpóziumról bővebben: http://icshu.org/symposium23.html

Kurátori tárlatvezetés - Kerámiatér: JEGYVÁSÁRLÁS

NÉPRAJZI MÚZEUM
1146 Budapest, Dózsa György u. 35., Kerámiatér,

Kápolna Galéria

„FÜGGELÉKEK”
a Nemzetközi Kerámia Stúdió kiállítása

Megnyitó: 2024. március 28., csütörtök 17:00
A kiállítást megnyitja: Novák Piroska design teoretikus, az Iparművészeti Múzeum muzeológusa
Köszöntőt mond: Kontor Enikő keramikusművész
A kiállítás megtekinthető: 2024. április 13-ig, keddtől szombatig, 14-18 óra között

Gyűjteményünk válogatott tárlata a kép és a térbeli tárgy közti alapvető feszültséget oldva - vagy éppen tovább fokozva - szokatlan megoldásokat kínál. Megbontva a fali tárgyakról alkotott elképzeléseket, néhány egyértelműen nem falra szánt és lényegében nem függesztett helyzetben működő alkotás is függelékké válik a kiállításon: szigorú keretbe foglalt gondolatok, érzések, felületek, portrék, babák, absztrakt szerkezetek, természetből inspirált alakzatok, egy korpusz és egy pisztoly…
A falra helyezés aktusa tart egyfajta távolságot a befogadótól, aki a legtöbb esetben „pusztán” szemlélője, és nem taktilis élvezője a látványnak. A FÜGGELÉKEK anyaga felülírja ezt a fajta általánosságot, mert a kerámia, mint minőség, mint anyag, teljes mértékben érintésre ösztönző, taktilis műfaj.

NEMZETKÖZI KERÁMIA STÚDIÓ
H-6000 Kecskemét, Kápolna utca 11. | www.icshu.org