AKTUÁLIS

Kápolna Galéria

HAGYOMÁNYOK ÚTJAIN KÉT KERÉKEN
Domonkos László fazekasmester

Domonkos László a kortárs magyar népi fazekasművészet hiteles, kiemelkedő képviselőjeként a magyarszombatfai fazekas hagyományok alapján készíti a mai konyhában is használható, főző, sütő, tálaló edényeit. Autentikus mestere, folytatója egy évezredes szakma hagyományainak, mindent tud az általa szeretett Őrség fazekasságáról. Geszler Mária keramikusművész tanítványaként kezdte pályafutását, munkásságára nagy hatással volt a 70-es években népszerűvé vált táncházmozgalom, amelyben aktívan részt vett saját tájegységén végzett kutatásaival. Kávés, teás kannái rusztikus megfogalmazásukkal, erős plasztikájukkal a múlt századi edények karakterét viszik tovább. Ivókupái, kancsói egyszerűsége, arányainak szépsége, funkciójuk tökéletessége, mázaik újdonsága, a korszerű útkeresés sikeres példái.

Megnyitó: 2024. június 20., csütörtök 17 óra
A kiállítást megnyitja: Kontor Enikő keramikusművész
A kiállítás megtekinthető: 2024. július 6-ig, keddtől szombatig, 14 órától 18 óráig

Nemzetközi Kerámia Stúdió
H-6000 Kecskemét, Kápolna utca 11. | www.icshu.org

Kápolna Galéria

NÖK A GYÁRBAN
csoportos design kiállításra.

Megnyitó: 2024. május 30., csütörtök 17 óra
A kiállítást megnyitja: Halasi Rita Mária design szakember, kutatási és innovációs menedzser
A kiállítás megtekinthető: 2024. június 15-ig, keddtől szombatig, 14 órától 18 óráig

A tárlaton olyan női, magyar gyári tervezők alkotásait mutatjuk be, akiknek a tervei, termékei kis-, közép- vagy nagyszériás gyártásban piacra kerültek, kereskedelemben elérhetőek. A hazánkban fellelhető három vezető, magyar tulajdonban lévő porcelánmanufaktúra - Herendi Porcelánmanufaktúra, Zsolnay Porcelánmanufaktúra, Hollóházi Porcelánmanufaktúra - produktumai mellett, az Alföldi Porcelángyárat működtető, francia tulajdonban lévő Degrenne csoport, valamint két világhírű külföldi porcelángyár – a portugál Vista Alegre és a spanyol Lladró – termékeit tekintheti meg a kortárs design iránt érdeklődő közönség. A porcelán sokoldalú felhasználásának bizonyítékaként lakberendezési tárgyakat (vázák, lámpák, dísztárgyak), étkészleteket, valamint porcelán ékszereket állítunk ki.

Olyan kortárs, progresszív alkotókat kértünk fel a kiállításra, akikre méltán illeszthető a „magyar találékonyság” kifejezés, ugyanakkor a nagyszériás gyártás és gyári tervezés szabta keretek és határok ellenére az alkotók kreativitása és innovatív szellemiségük utat tört magának. A tárgyakban nemcsak az egyes gyártókra jellemző DNS, karakter- és formavilág jelenik meg, hanem az alkotók személyisége is meg tud nyilvánulni.

Kiállító művészek: Babos Pálma, Éles-Varga Erika, Hegedűs Ágnes, Herter Katalin, Imre Eszter, Kaintz Regina, Meixner-Hegyi Etelka, Savanyú Judit, Sütő Erika

Nemzetközi Kerámia Stúdió
H-6000 Kecskemét, Kápolna utca 11. | www.icshu.org

Kápolna Galéria

HÓDOLAT A STÚDIÓNAK
Pázmándi Antal

A Kecskeméti Kortárs Művészeti Műhelyek - Nemzetközi Kerámia Stúdió szeretettel meghívja Pázmándi Antal keramikus-és szobrászművész HÓDOLAT A STÚDIÓNAK című kiállítására.

„Pázmándi munkáit nem magyarázni kell, hanem látni és szellemileg elkalandozni bennük. Nekem ez munkáiban a varázslatos. De lehet az is, hogy ősei felejtettek el valamit elmondani és most ő kíván helyettük mindent bepótolni, az állandó munkálkodással, a talányos kerámiaszobrokkal.”
/Probstner János/

Megnyitó: 2024. május 9., csütörtök 17 óra
A kiállítást megnyitja: Dr. Farkas Gábor DLA, Ybl – és Prima Primissima - díjas építész
A kiállítás megtekinthető: 2024. május 25-ig, keddtől szombatig, 14 órától 18 óráig

NEMZETKÖZI KERÁMIA STÚDIÓ
H-6000 Kecskemét, Kápolna utca 11. | www.icshu.org

Kápolna Galéria

KÉZZELFOGHATÓ TÁVOLSÁGAIM
Kokai Mimi

„’Kézzelfogható távolságaimban’ a teljesség megélését keresem…
Azt a pillanatot, amely értelmet ad az elmúlásnak a létezés drámájában.”
/Kókai Mimi/

"Kókai Mimi nagy testi és lelki, külső és belső megrázkódtatások sorozatán keresztül haladva alakította művészi pályáját. A föld anyagából építette, formálta személyes emberi kataklizmákat megjelenítő plasztikáit, melyek azonban folyamatos roncsoltságukkal, sérüléseikkel átható spiritualitást árasztanak, küzdelmet folytatva az idővel. Tárgyai, arcai, deformált női testei időtlenségbe emelkedve súlyt adnak a hatékony, katartikus pillanatoknak. Távolságokat fog át, az univerzálistól a lélek belső mikrovilágáig. Miközben teremtő, kreatív szelleme, személyisége szorosan egybeforr a matériája determinációival, azonközben a művészetet ki is emeli az anyagiság kötöttségéből a transztendencia mágiájába. A pillanat, az idő egy kivételesen éles villanása így fogja egybe a múltat, a jelent, a jövőt."
/Feledy Balázs/

Megnyitó: 2024. április 18., csütörtök 17 óra
A kiállítást megnyitja: Feledy Balázs művészetkritikus
Közreműködik: Orbán Borbála előadóművész és Nagy Enikő táncművész
A kiállítás megtekinthető: 2024. május 4-ig, keddtől szombatig, 14-18 óra között

NEMZETKÖZI KERÁMIA STÚDIÓ

H-6000 Kecskemét, Kápolna utca 11. | www.icshu.org

Kápolna Galéria

„FÜGGELÉKEK”
a Nemzetközi Kerámia Stúdió kiállítása

Megnyitó: 2024. március 28., csütörtök 17:00
A kiállítást megnyitja: Novák Piroska design teoretikus, az Iparművészeti Múzeum muzeológusa
Köszöntőt mond: Kontor Enikő keramikusművész
A kiállítás megtekinthető: 2024. április 13-ig, keddtől szombatig, 14-18 óra között

Gyűjteményünk válogatott tárlata a kép és a térbeli tárgy közti alapvető feszültséget oldva - vagy éppen tovább fokozva - szokatlan megoldásokat kínál. Megbontva a fali tárgyakról alkotott elképzeléseket, néhány egyértelműen nem falra szánt és lényegében nem függesztett helyzetben működő alkotás is függelékké válik a kiállításon: szigorú keretbe foglalt gondolatok, érzések, felületek, portrék, babák, absztrakt szerkezetek, természetből inspirált alakzatok, egy korpusz és egy pisztoly…
A falra helyezés aktusa tart egyfajta távolságot a befogadótól, aki a legtöbb esetben „pusztán” szemlélője, és nem taktilis élvezője a látványnak. A FÜGGELÉKEK anyaga felülírja ezt a fajta általánosságot, mert a kerámia, mint minőség, mint anyag, teljes mértékben érintésre ösztönző, taktilis műfaj.

NEMZETKÖZI KERÁMIA STÚDIÓ
H-6000 Kecskemét, Kápolna utca 11. | www.icshu.org